FJORD Żel z alg morskich pod prysznic 400 ml Leśna Mgiełka

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 2-5 dni
Cena: 41,90 zł 41.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Alg-Börje
Kod produktu: AD0E-616FC

Opis

Alg-Borje FJORD Żel z alg morskich pod prysznic 400 ml Leśna Mgiełka

 

Delikatny i kojący żel pod prysznic, który oczyszcza bez wysuszania skóry. Wzbogacony bogatymi w składniki odżywcze czerwonymi algami Chondrus crispus. Z zapachem leśnej mgły.

Delikatna i oczyszczająca formuła dla każdego rodzaju skóry. Ze świeżym zapachem leśnej mgły, który daje uczucie relaksu i czystości. Żel pod prysznic FJORD został specjalnie opracowany, aby oczyszczać bez wysuszania i powodowania podrażnień skóry. Wzbogacony ekstraktem z czerwonej algi Chondrus Crispus ze względu na jej właściwości nawilżające i bogatą w składniki odżywcze. Może być stosowany codziennie bez wysuszania i pozostawia gładką i świeżą skórę.

Ekstrakt z Chondrus Crispus jest bogaty w sole mineralne i witaminy: z grupy beta-karoten oraz B, C i PP. Naturalne polisacharydy, peptydy oraz aminokwasy wchodzące w skład Chondrus Crispus przyczyniają się do nawilżenia skóry. Ekstrakt z czerwonych alg morskich oczyszcza, nawilża, wzmacnia i odżywia skórę. Ma pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry, łagodzi egzemy, łuszczycy, zapalenia skóry.

Naturalna czerwona alga morska, która nie posiada potencjału alergizującego i dlatego jest bardzo dobrze tolerowanym przez skórę.

Gliceryna jest substancją higroskopijną, co oznacza, że wiąże (zatrzymuje) cząsteczki wody. Ze względu na swoje właściwości, jest składnikiem wielu kosmetyków i leków. Ma stosunkowo niewielkie rozmiary, dzięki czemu wnika w głębokie warstwy naskórka. W niskich stężeniach wykazuje właściwości nawilżające i natłuszczające.

Warto podkreślić, że gliceryna ma wyjątkowe walory pielęgnacyjne: łagodzi wysuszenie skóry, ma działanie nawilżające. Wnika w głębokie warstwy naskórka, dzięki czemu działa efektywnie i długo, dostarczając substancje odżywcze do wnętrza skóry.

Glycol Distearate

Distearynian glikolu etylenowego (Glycol Distearate) to związek nadający kosmetykom postać emulsji (emulgator) o perłowej barwie. Tworzy pianę, dzięki czemu dobrze sprawdza się w produktach myjących. Jest też emolientem tłustym, co oznacza, że zatrzymuje wodę na powierzchni, na której jest stosowany, poprzez tworzenie na niej ochronnego filmu. Wygładza oraz odżywia skórę i włosy. To bardzo popularny składnik szamponów i żeli do mycia. Właściwości emolientowe tego składnika sprawiają, że w produktach silnie myjących zapobiega nadmiernemu odtłuszczeniu, czyli przesuszeniu skóry lub włosów, dzięki czemu ogranicza też zaburzanie funkcjonowania płaszcza hydrolipidowego skóry. Doskonale sprawdza się m.in. w kosmetykach dla dzieci.

Coco-Glucoside

Wiele osób chętniej używa produktów kosmetycznych, które łatwo się nakłada i dobrze rozprowadza. Coco-Glucoside to substancja poprawiająca ich konsystencję. Z uwagi na łagodne działanie jest stosowana w kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej, atopowej i podrażnionej. Można ją także znaleźć w produktach do pielęgnacji dzieci i niemowląt.

Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów, oczyszcza je z zanieczyszczeń i łoju. Często jest stosowany w środkach o działaniu drażniącym, aby złagodzić ich działanie. Ma właściwości kondycjonujące – sprawia, że włosy wyglądają na gładsze i lepiej się układają, a skóra staje się bardziej nawilżona i zregenerowana.
( źródło: https://wizaz.pl/kosmetyki/skladnik,471479,cocodimonium-hydroxypropyl-hydrolyzed-wheat-protein.html)

Phenoxyethanol

Występujący naturalnie w przyrodzie fenoksyetanol chroni rośliny przed bakteriami. Właśnie ze względu na to działanie wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym jako konserwant. Syntetyczna substancja, którą produkuje się na potrzeby przemysłu kosmetycznego, ma te same właściwości co naturalny fenoksyetanol będący składnikiem zielonej herbaty.

Phenoxyethanol ma szeroki zakres działania — zabija nie tylko bakterie, lecz także inne drobnoustroje naturalnie występujące w przyrodzie. Jest skutecznym sposobem do walki z bakteriami Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Hamuje rozwój drożdży, które są przyczyną wielu dolegliwości skórnych. Działanie przeciwdrobnoustrojowe fenoksyetanolu jest bardzo silne. Właśnie z tego powodu stanowi jedną z najczęściej wykorzystywanych konserwantów.

Phenoxyethanol stosuje się również w produktach dla dzieci i niemowląt, takich jak np. chusteczki nawilżane czy kremy przeciw pieluszkowemu odparzeniu skóry. 

Guar Hydroxypropyltrimonium Chlorid

Guar hydroxypropyltrimonium chloride to substancja określana mianem kondycjonującej włosy. Zastosowana w produktach przeznaczonych do ich pielęgnacji ułatwia rozczesywanie. Przede wszystkim działa kondycjonująco na włosy, ułatwia ich rozczesywanie i chroni przed splątaniem. Ponadto jako substancja o właściwościach antystatycznych ogranicza ich elektryzowanie się. Guar hydroxypropyltrimonium chloride chroni także włosy przed nadmierną utratą wody, zapobiegając w ten sposób ich przesuszaniu i puszeniu się oraz zmniejsza ich podatność na uszkodzenia i zniszczenia wynikające z nadmiernej utraty wody. Dodaje im blasku i w pośredni sposób nawilża. 

Sodium Laureth Sulfate (SLES) to nie jest SLS ( Sodium Lauryl Sulfate)  

SLES powoduje lepsze pienienie się produktu. Rolą jest usuwanie z powierzchni zanieczyszczeń zarówno liofilowych, np. nadmiaru sebum, jak i hydrofilowych, tj. soli mineralnych znajdujących się w naszym pocie. Ważnym aspektem jest również fakt, że związek ten ulegają biodegradacji, a więc nie zanieczyszcza środowiska. (Źródła: TECHNICAL FACT SHEET – 1,4-DIOXANE, EPA; Szczygieł-Rogowska J., Tomalska J., Historia kosmetyki w zarysie. Wyższa Szkoła Kosmetologii w Białymstoku, Białystok 2006. ;Cosmetic Ingredient Review (CIR) Final report on the safety assessment of sodium lauryl sulfate and ammonium lauryl sulfate. Int J Toxicol, 1983.)

Skład: 

Aqua Purified, Sodium Laureth Sulfate, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Cocamide DEA , Red Algea Extract (Chondrus Crispus) , Coco-Glucoside , Glyceryl Oleate, Phenoxyethanol, Benzoic Acid Dehydroacetic Acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chlorid, Sodium Chloride, Fragrance (Parfum)

 

Podmiot odpowiedzialny/Dystrybutor w Polsce :                                               Producent :                       

ALG-BORJE POLSKA Sp. z o.o.                                                                     Alg-Börje AB
Kaszubski 8/312                                                                                          Västbyggevägen 80

81-350 Gdynia                                                                                                818 32 VALBO

info@alg-borje.pl, www.alg-borje.pl                                                                    SZWECJA

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl